PZ House

Located in the Couvara Valley and with the Mesogeia Hills as a backdrop, this family house stands in a landscape that is crisp, harsh and isolated. Built in fair-faced concrete, the building is simple and striking. The external shutters animate the facade according to use; the house can be completely opened up, blurring the lines between indoor and outdoor space.

The form and materials minimise energy use through understanding and exploiting the local climate and materials. Prefabricated concrete panels, manufactured a short journey from the site, minimise the embodied energy and construction waste associated with traditional construction methods. Natural ventilation, rainwater cisterns and high thermal mass mitigate the need for cooling mechanisms, whilst shuttered apertures permit security as well as stunning views.